Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

Οι Εφημερίδες για το Πανεπιστήμιο



Δείτε εδώ τι έγραψε ο Θ. Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του σαββατοκύριακου για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαθέσεις πολλών συναδέλφων από το Α.Π.Θ., η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών "Μεταρρύθμιση για την Αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου" διοργανώνει ανοιχτή συνάντηση-εκδήλωση την Πέμπτη 19 Απριλίου 6.00 μ.μ., στην Αίθουσα Α31 (στον 1ο όροφο της Σχολής Θετικών Επιστημών), για να συζητηθούν οι μορφές που μπορεί να πάρει η συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημιακών στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας ακαδημαϊκού χαρακτήρα δημόσιας σφαίρας η οποία θα διευρύνει και θα παγιώσει το δίκτυο που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Θα συζητήσουμε, επίσης, τα νέα θέματα που θέτει η συγκυρία σχετικά με το ελληνικό πανεπιστήμιο, μετά την ψήφιση του νόμου και εν όψει νέων αλλαγών που προωθούνται για την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Η συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 9.00 μμ. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες και όλους τους συναδέλφους που συμμερίζονται το ενδιαφέρον για τη μεταρρύθμιση και την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2007

Νέες Υπογραφές - 23/03/2007

Το κείμενο υπέγραψαν και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Γκλαβίνης Παναγιώτης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Δεληγιάννη-Κουϊμτζή Βασιλική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Κανελλής Άγγελος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Ξυδόπουλος Ιωάννης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Νέες Υπογραφές - 20/03/2007

Το κείμενο υπέγραψαν και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Sturm-Τρυγωνάκης Elke, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Μπότσογλου Χρόνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Πασπαλιάρης Γιάννης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Χουλιαράς Γεώργιος, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Κυριακή 18 Μαρτίου 2007

Έγινε το Σάββατο η Πανελλαδική Συνάντηση της Πρωτουβουλίας στην Αθήνα

Κατά τη συνάντηση (δείτε εδώ) συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές του Δημόσιου Πανεπιστήμιου στη νέα περίοδο. Οι εκτιμήσεις και τα πορίσματα της συζήτησης συνοψίστηκαν σε κείμενο υπό τον τίτλο «Η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου: ο νέος εθνικός στόχος» (κάνετε click), στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις μας τόσο για τον νέο κύκλο που ανοίγει μετά την ψήφιση του νόμου, όσο και για την μακροπρόθεσμη στρατηγική αλλαγών που καθίστανται όλο και πιο επιτακτικές.

Επίσης, η Πρωτοβουλία αποφάσισε να συστήσει ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Στόχος του Παρατηρητήριου είναι να προτείνει και να προωθεί προς επεξεργασία από εθελοντικές και ανοιχτές ομάδες εργασίας, θέσεις, ιδέες και προτάσεις για τις μείζονες αλλαγές που χρειάζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κατά τη συνάντηση ορίστηκε η πρώτη ομάδα που σύντομα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον προγραμματισμό δράσεων του Παρατηρητηρίου. Τέλος, διευρύνθηκε η Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας με νέα μέλη. Τα ονόματα των συναδέλφων που στελεχώνουν την Επιτροπή του Παρατηρητηρίου και τη Συντονιστική, εδώ!

Δείτε, τέλος, το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

Ο Νόμος Πλαίσιο στην τελική του μορφή

Δείτε εδώ το νέο Νόμο-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων", όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 13 Μαρτίου 2007.

Δείτε επίσης εδώ την έκθεση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΠΘ "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων".

Πανελλαδική Συνάντηση - Σάββατο 17/03/2007

Η Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών για τη Μεταρρύθμιση και Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου οργανώνει πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα το Σάββατο 17 Μαρτίου 10:00π.μ., στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23). Δείτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

Σύνοψη και Επεξεργασία των Συμπερασμάτων της Διημερίδας 23 & 24 Φεβ. 2007

Δείτε εδώ τη σύνοψη και επεξεργασία των συμπερασμάτων της διημερίδας που διοργανώθηκε 23 και 24 Φεβρουαρίου 2007 στην Αθήνα.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007

Επισκεψιμότητα Greek-Academics-Initiative



Δείτε εδώ μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την επισκεψιμότητα του http://greek-academics-initiative.blogspot.com στην περίοδο 01/02/2007 έως 06/03/2007!

Νέες Υπογραφές - 06/03/2007

Σήμερα υπέγραψαν το κείμενο και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Γεωργακαράκος Στάθης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Μπαλτατζάνη Μαρία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

Νέες Υπογραφές - 05/03/2007

Σήμερα υπέγραψαν το κείμενο και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Σύψας Νικόλαος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Φλέσσας Γιώργος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Χατζόπουλος Ιωάννης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007

Νέες Υπογραφές - 01/03/2007

Σήμερα υπέγραψαν το κείμενο και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Ασωνίτης Σπύρος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Μανουσάκης Μενέλαος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Μανώλης Σωτήρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Παππάς Θεόδωρος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Πραματάρη Κατερίνα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007

Οι Εφημερίδες σήμερα για την Παιδεία


Δείτε εδώ τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Παιδείας!

Η Πρωτοβουλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Από τον συνάδελφο Γιάννη Καλογήρου (ΕΜΠ) λάβαμε μόλις το παρακάτω e-mail:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κληθήκαμε σήμερα - μετά από πρόταση του βουλευτή Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και συμφωνία όλων των κομμάτων - ως εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής της "Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου", για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του Προέδρου της και βουλευτών της Επιτροπής (όλων των κομμάτων). Την Πρωτοβουλία εκπροσώπησαν οι: Γιάννης Καλογήρου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Βασίλης Παπάζογλου, Αντώνης Λιάκος, Σωκράτης Κάτσικας και Πάνος Τσακλόγλου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε, και παρενέβη στη συζήτηση, η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο Υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο καθηγητής Χουρμουζιάδης εκ μέρους του ΚΚΕ, και πολλοί άλλοι βουλευτές. Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ και ο Θάνος Βερέμης, Πρόεδρος του ΕΣΥΠ. Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ διάβασε μια δήλωση στην αρχή στην οποία έλεγε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός και απεχώρησε.

Σας επισυνάπτω το κείμενο της αρχικής εισήγησης που έκανα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας. με βάση τα συζητηθέντα στη Διημερίδα, και την αποκωδικοποίηση που έκανε ο συνάδελφος Αποστόλης Δημητρόπουλος (που τον ευχαριστούμε), και μια συνεννόηση που είχαμε οι συμμετέχοντες σε συνάντηση που προηγήθηκε. Μετά την εισήγησή μας έγιναν πολλές ερωτήσεις από τους βουλευτές στις οποίες απάντησαν διεξοδικά όλα τα παριστάμενα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Καλογήρου

Δείτε εδώ την εισήγηση του Γ. Καλογήρου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δημοσίευμα 28/02


Δείτε εδώ τι έγραψε το ΒΗΜΑ σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας!