Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Νέες Υπογραφές - 30/04/2007

Το κείμενο υπέγραψαν και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Δημήτριος Πουλάκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

"Συγχύσεις και αυταπάτες": Αποσπάσματα από άρθρο του συναδέλφου Χ. Ιορδάνογλου στα ΝΕΑ της περασμένης Παρασκευής

"Είναι φανερό ότι πίσω από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που στοίχισαν μιαν ακαδημαϊκή χρονιά υπάρχει μπόλικο άγχος και ανασφάλεια. Το ότι τα συναισθήματα αυτά μπλέχτηκαν με κάθε είδους πολιτικούς υπολογισμούς περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Οι φοιτητές έχουν πράγματι λόγους να ανησυχούν: βλέπουν τους αριθμούς τους να αυξάνονται δραματικά χωρίς ανάλογη αύξηση στις ευκαιρίες απασχόλησής τους.

Οι μεγάλοι αριθμοί, όντως, αλλάζουν τα δεδομένα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα πανεπιστήμιο που παίρνει μόνο την ελίτ της Μέσης Εκπαίδευσης δεν είναι το ίδιο πράγμα με ένα πανεπιστήμιο που παίρνει την πλειονότητα των αποφοίτων της. Οι μεγάλοι αριθμοί επηρεάζουν το πού μπαίνει ο πήχυς τόσο στη διδασκαλία όσο και στις εξετάσεις. Θέτουν εκ νέου ερωτήματα όπως τι σκοπούς υπηρετούν οι προπτυχιακές σπουδές και τι αποφοίτους καλούνται να παράγουν. Κυρίως, θέτουν το ζήτημα της απορρόφησης των πτυχιούχων. Το μαζικό πανεπιστήμιο, όμως, είναι μια αμετάστρεπτη πραγματικότητα. Υπάρχει γιατί αυτό θέλησε η ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημά μας είναι να λογαριαστούμε με τις συνέπειες.

Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό όταν μετατρέπουμε σύνθετα προβλήματα - που απαιτούν λεπτές διακρίσεις - σε συνθήματα. Ιδιαίτερα, όταν πολλά από αυτά χτυπούν τη λάθος πόρτα. Ας δούμε μερικά από τα συνθήματα των κινητοποιήσεων...".

Όλο το άρθρο στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, εδώ! Στείλτε τις δικές σας ιδέες να δημοσιευθούν στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, σε ένα Word Document που να το κάνετε attached σε ένα e-mail με παραλήπτη εμάς: mailto:greek.academics.initiative ΑΤ gmail.com

Τρίτη 24 Απριλίου 2007

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη: απολογισμός

Την Πέμπτη 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση-εκδήλωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στη θεσσαλονίκη. Συμμετειχαν δεκάδες μέλη ΔΕΠ από το Α.Π.Θ. και το ΠΑ.ΜΑΚ., που ανέπτυξαν μεταξύ τους έναν πλούσιο προβληματισμό σχετικά με τα προβλήματα της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης. Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου της Πρωτοβουλίας στη θεσσαλονίκη και για τον καλύτερο συντονισμό του ορίστηκε μία ομάδα συναδέλφων, στην οποία συμμετέχει τουλάχιστον ένα μέλος ΔΕΠ από κάθε σχολή του Α.Π.Θ. και ένα μέλος ΔΕΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. Διαπιστώθηκε ότι σε επί μέρους σχολές, όπως στο Πολυτεχνείο και στη Νομική υπάρχουν κινήσεις με προβληματισμό παρόμοιο με αυτόν της Πρωτοβουλίας και αποφασίστηκε η διασύνδεσή τους. Αποφασίστηκε ακόμη η Πρωτοβουλία θεσσαλονίκης να ασχοληθεί στο επόμενο διάστημα με το θέμα της ομαλής μετάβασης στις ακαδημαικές διαδικασίες (εξάμηνα, εξετάσεις, Γ.Σ. κλπ) καθώς και με το θέμα της αξιολόγησης.

Σάββατο 14 Απριλίου 2007

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου

Οι συνάδελφοι Α. Καλοκαιρινός και Σ. Παπαδοπούλου του Παν. Κρήτης έκαναν την εξαιρετική δουλειά να συντάξουν ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου. Ο Α. Καλοκαιρινός μας το έστειλε και το δημοσιεύουμε εδώ! Είναι επίσης αναρτημένο στη σχετική ιστοσελίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία μπορείτε επίσης να βρείτε υπομνηματισμένο το νόμο-Πλαίσιο και τις θέσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 19.04.2007

Υπενθύμιση: Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη!

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών "Μεταρρύθμιση για την Αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου" διοργανώνει ανοιχτή συνάντηση-εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 19 Απριλίου (6:00 - 9:00μ.μ.), στην Αίθουσα Α31 (στον 1ο όροφο της Σχολής Θετικών Επιστημών), για να συζητηθούν οι μορφές που μπορεί να πάρει η συνέχιση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημιακών στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας ακαδημαϊκού χαρακτήρα δημόσιας σφαίρας η οποία θα διευρύνει και θα παγιώσει το δίκτυο που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Θα συζητηθούν, επίσης, τα νέα θέματα που θέτει η συγκυρία σχετικά με το ελληνικό πανεπιστήμιο, μετά την ψήφιση του νόμου και εν όψει νέων αλλαγών που προωθούνται για την έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες και όλους τους συναδέλφους που συμμερίζονται το ενδιαφέρον μας για τη μεταρρύθμιση και την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2007

H. Glennerster (LSE): σεμινάριο στο ΟΠΑ την Πέμπτη 19.04.2007

Από τον συνάδελφο Μάνο Ματσαγγάνη (ΟΠΑ) λάβαμε την παρακάτω επιστολή - πρόσκληση:

Εκμεταλλεύομαι τον κατάλογο της Πρωτοβουλίας για να σας απευθύνω μια πρόσκληση που μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Αφορά την παρουσίαση του Howard Glennerster (London School of Economics) με τίτλο "Funding Higher Education: Following England's Lead?", την ερχόμενη Πέμπτη 19 Απριλίου στις 15:30, στη σειρά σεμιναρίων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76, κτίριο Αντωνιάδου, αίθουσα Α36)

Ο Howard Glennerster είναι ομότιμος καθηγητής πλέον στη London School of Economics, οικονομολόγος με πλούσιο έργο σε διάφορα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σε άρθρο του στο Times Higher Education Supplement το 1968 (!) είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός graduate tax (φόρου πτυχίου) για τη δικαιότερη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Την Πέμπτη θα μιλήσει για τον παρεμφερή θεσμό των income-contingent student loans (φοιτητικά δάνεια με εισοδηματικά κριτήρια) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία. Θα μιλήσει επίσης για το σύστημα αξιολόγησης της ερευνητικής δραστηριότητας των ΑΕΙ και των τμημάτων τους (Research Assessment Exercise), με την εμπειρία της φετεινής αξιολόγησης της London School of Economics για την οποία ήταν υπεύθυνος.

Ελπίζω να σας δω την Πέμπτη!

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Μάνος Ματσαγγάνης
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόσφατο άρθρο του Θ.Π. Λουκάκη στο Βήμα












Δείτε εδώ το άρθρο του Θ. Λουκάκη στο ΒΗΜΑ (01/04/2007) με τίτλο: "Το ΜΙΤ και το ΕΜΠ".

Νέες Υπογραφές - 13/04/2007

Το κείμενο υπέγραψαν και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Καλλιόπη Μακρίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 5 Απριλίου 2007

Αποσπάσματα από άρθρο του συναδέλφου Κ. Σοφούλη στα ΝΕΑ της περασμένης Τρίτης

"... Αρκετοί κοινωνιολόγοι της εκπαίδευσης μιλούν πλέον για την «λουμπενοποίηση» (περιθωριοποίηση, θα έλεγα στα ελληνικά) της νέας ιντελιγκέντσιας που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση της «κοινωνικής» παραμέτρου της εκπαιδευτικής πολιτικής που ευνοεί τη μαζοποίηση των πανεπιστημίων, χωρίς να δείχνουν είτε διάθεση είτε ικανότητα για να σπουδάσουν ουσιαστικά. Έτσι, παράγονται στρατιές αλλοτριωμένων νέων που πιστεύουν ότι έχουν την ταυτότητα του διανοουμένου (μορφωμένου) αλλά αδυνατούν να ενταχθούν κοινωνικά και οικονομικά σε πεδίο αντίστοιχο προς τις προσδοκίες του τίτλου που έχουν κρεμασμένο στον τοίχο του δωματίου τους. Σε αυτές τις μάζες των περιθωριοποιημένων «προνομιούχων» νέων, ανθούν πλέον οι ιδεολογικοί και πολιτικοί ανορθολογισμοί. Με απλούστατα λόγια, εκκολάπτονται τα νέα αυγά των φιδιών. Από αυτές τις μάζες θα στελεχωθεί στη συνέχεια η Δημόσια Διοίκηση και ένα μεγάλο μέρος του λειτουργικού μηχανισμού των σύγχρονων κοινωνιών. Έτσι θα έχουμε μια ιδιότυπη νέα ιντελιγκέντσια γαλβανισμένη στην περιθωριοποίηση, μάλλον στα νάματα της κοινωνικής ευθύνης και δημιουργικότητας. Νομίζω ότι είναι καιρός η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιληφθεί ότι αυτό είναι πλέον το κυρίαρχο ζήτημα και να εγκύψει σε αυτό με υπευθυνότητα".

Όλο το άρθρο στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, εδώ! Στείλτε τις δικές σας ιδέες να δημοσιευθούν στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, σε ένα Word Document που να το κάνετε attached σε ένα e-mail με παραλήπτη εμάς: mailto:greek.academics.initiative ΑΤ gmail.com

Τρίτη 3 Απριλίου 2007

Νέες Υπογραφές - 03/04/2007

Το κείμενο υπέγραψαν και οι παρακάτω συνάδελφοι:

  • Κωνσταντινίδου Ελένη-Ίσις, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Λέφας Παύλος, Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Συγκολλίτου Ευθυμία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης