Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για όσα συνέβησαν το βράδυ των φοιτητικών εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

Η Πρωτοβουλία για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή εξωπανεπιστημιακών στοιχείων καθώς και τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν τη νύχτα των φοιτητικών εκλογών της 9ης Απριλίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία για την ανοχή που επιδεικνύουν οργανωμένες ομάδες της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Χαιρετίζει την υπεύθυνη αντίδραση των Πρυτανικών Αρχών και του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου που απέχουν τη Δευτέρα 14 Απριλίου από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την προσβολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας,. Καλεί τους συναδέλφους μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές σε όλα τα ιδρύματα της χώρας να μην επιτρέψουν να εγκατασταθεί η βία και η ανομία στα πανεπιστήμια. Να αντισταθούν στα προσχήματα που μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε αρένα ασυδοσίας και να υπερασπιστούν ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, χώρο έρευνας και παιδείας.

Για το τι συνέβη αυτή τη νύχτα, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, συνάδελφος Γρηγόρης Πραστάκος, έχει εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση την οποία δημοσιοποιούμε στον δικτυακό τόπο της Πρωτοβουλίας:

"Τη νύχτα της 9ης Απριλίου 2008, ημέρας των φοιτητικών εκλογών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και διεξαγόταν η καταμέτρηση των ψήφων από τους φοιτητές στο κεντρικό αμφιθέατρο, περί τα 30 άγνωστα άτομα που δεν είχαν σχέση με το Πανεπιστήμιο εισέβαλαν στον χώρο του και ανέβηκαν σε όροφο με γραφεία καθηγητών τα οποία παραβίασαν, βανδάλησαν και έκλεψαν. Ο νυχτοφύλακας του Πανεπιστημίου αντιλήφθηκε αμέσως τα άτομα αυτά και προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλοφορία τους μέσα στο κτίριο. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους αλλά και της επιθετικής τους συμπεριφοράς αναγκάσθηκε να ζητήσει επανειλημμένα βοήθεια από τους φοιτητές που ήταν παρόντες στην καταμέτρηση και οι οποίοι ήταν περισσότεροι από 500. Δυστυχώς οι φοιτητές επέδειξαν μια απαράδεκτη αδιαφορία να βοηθήσουν τον νυχτοφύλακα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του, τη στιγμή που η διαφύλαξη και προστασία των χώρων του Πανεπιστημίου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν δική τους ευθύνη δεδομένου ότι το Ίδρυμα έμεινε ανοιχτό όλη τη νύχτα αποκλειστικά λόγω των εκλογικών διαδικασιών. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ ενημερώθηκαν νωρίς το πρωί της 10ης Απριλίου και άμεσα, αφού έγινε επιτόπια εξέταση των ζημιών, επελήφθησαν της αποκατάστασης των φθορών και της εγκατάστασης προστατευτικών μέτρων. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ καταδικάζουν όλα αυτά τα φαινόμενα βίας και παραβίασης των πανεπιστημιακών χώρων που αποτελούν ουσιαστική παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και υπονόμευση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Επιπλέον θλίβοντα βαθειά που οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι είχαν την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη της προστασίας του Ιδρύματος τη συγκεκριμένη στιγμή, επέδειξαν μια αδικαιολόγητη αμέλεια στην ανάληψη των ευθυνών τους. Όσο και αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την θωράκιση του Πανεπιστημίου (και έχουμε δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά σε σιδεριές και άλλα μέτρα) πρέπει να καταλάβουμε ότι το κτίριο έχει εγγενείς αδυναμίες, δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε φρούριο και όλα τα μέτρα προστασίας του μπορεί επομένως να αποδειχθούν ανεπαρκή. Ο Σύλλογος Φοιτητών του ΟΠΑ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι φέρει ευθύνη για το γεγονός αυτό. Η φύλαξη του Πανεπιστημίου είναι ευθύνη όλων μας, και ειδικότερα των φοιτητών στις μέρες που μένει ανοικτό λόγω φοιτητικών εκδηλώσεων, οπότε έχουν αναλάβει και την τυπική ευθύνη για την προστασία του. Του θέματος θα επιληφθεί η επόμενη Σύγκλητος. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν στο μέλλον την πνευματική ηγεσία του τόπου, να επιδείξουν μεγαλύτερη συνέπεια στην ανάληψη των ευθυνών τους και να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην παρεμπόδιση πράξεων βίας και στην διασφάλιση της ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών."

Γρηγόριος Π. Πραστάκος
Πρύτανης

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ολοκλήρωση Εργασιών Συνεδρίου του Παρατηρητηρίου Έρευνας και Διαλόγου για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 29/03, με μεγάλη επιτυχία, οι εργασίες του συνεδρίου του Παρατηρητηρίου Έρευνας και Διαλόγου για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια με θέμα: "Πού πηγαίνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο; Προκλήσεις και προοπτικές, δυνατότητες και κίνδυνοι".

Στο site του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε αναρτημένες τις ομιλίες των συμμετεχόντων καθώς και άλλο σχετικό υλικό: http://www.hostedcm.gr/gai/synedriomarch2008

Συγκεκριμένα,

Για να δείτε τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο ανά ημέρα επιλέξτε τον αντίστοιχο απο τους παρακάτω συνδέσμους Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο
Για να δείτε άλλο σχετικό υλικό επιλέξτε την κατηγορία Σχετικά Κέιμενα

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Μην πυροβολείτε τις βιβλιοθήκες (Βήμα 01/04/2008)

Δείτε εδώ oλόκληρο το άρθρο όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο Βήμα (01/04/2008)

"Μπλοκαρισμένα πανεπιστήμια": απόσπασμα απο άρθρο του Γ.Παγουλάτου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (30/03/2008)

"Ξέρω πολλούς που το ενδιαφέρον τους για το ελληνικό πανεπιστήμιο θυμίζει τη συγκαταβατική περιέργεια ενός πολιτισμένου ανθρώπου για τα ήθη της φυλής των Γιανομάμι. Συνήθως έχουν ένα κοινό: τα παιδιά τους θα σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ξέρω όμως πολύ περισσότερους που παρακολουθούν τα ελληνικά ΑΕΙ με αγωνία. Είναι κυρίως αυτοί για τους οποίους το διεθνές μπακαλορεά είναι πολύ ακριβό και οι σπουδές στο εξωτερικό απρόσιτες. Αν το ελληνικό πανεπιστήμιο υστερεί στις διεθνείς κατατάξεις, προοιωνίζεται κάτι για τις ευκαιρίες που θα έχουν τα παιδιά τους στην αυριανή διεθνοποιημένη κοινωνία. Αποτελούν την πλειονότητα και είναι οι μεγάλοι ριγμένοι. Οπου το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτυγχάνει, αποτυγχάνει για λογαριασμό τους..."


Όλο το άρθρο στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, εδώ! Στείλτε τις δικές σας ιδέες να δημοσιευθούν στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, σε ένα Word Document που να το κάνετε attached σε ένα e-mail με παραλήπτη εμάς: mailto:greek.academics.initiative ΑΤ gmail.com