Η επίθεση και η υπονόμευση κατά του Δημόσιου Πανεπιστήμιου στην οποία πρωτοστατούν μειοψηφικές ομάδες φοιτητών και ένα μέρος της ΠΟΣΔΕΠ έχει φτάσει πλέον σε καταστάσεις παροξυσμού και στην καταπάτηση των στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων. Όσο περιθωριοποιούνται οι αντιλήψεις τους τόσο πιο αντιδημοκρατική γίνεται η συμπεριφορά τους. Η άρνηση της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών αποτελεί την κορύφωση του παραλογισμού αλλά και της μικροπολιτικής. Παρατάξεις που παίρνουν μόλις 5% ή 3% στις φοιτητικές εκλογές καίνε και αρπάζουν κάλπες, κλειδώνουν πανεπιστημιακά κτίρια, επειδή η καθολική ψηφοφορία θα τις οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτές οι μειοψηφίες αλλά η κάλυψη που δίνουν ορισμένα κόμματα για λίγα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και κάποια ΜΜΕ για λίγα δέκατα τηλεθέασης ή αναγνωσιμότητας.
Όλοι αυτοί προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην αντίπαλη ιδεοληψία που βλέπει στα ιδιωτικά ΑΕΙ τη μόνη σωτηρία για την ελληνική εκπαίδευση και για τούτο οδηγεί σε χρηματοδοτική ασφυξία το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την Έρευνα, αρχίζοντας από τις βιβλιοθήκες. Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού Παιδείας πιστοποιούν το γεγονός.
Ακόμα χειρότερα, η υποτιθέμενη καθολική απόρριψη του νόμου-πλαίσιου (ψευδεπίγραφη, γιατί οι διατάξεις για τις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ δεν αμφισβητήθηκαν ούτε στιγμή από την ΠΟΣΔΕΠ) αποτελεί καθολικά λαθεμένη επιλογή. Πρώτον, γιατί ο νόμος δεν είναι «πλαίσιο» αλλά συρραφή διατάξεων, πολλών αρνητικών και ανεφάρμοστων, και ορισμένων σε θετική κατεύθυνση. Δεύτερον, γιατί παρατείνει την εντύπωση ότι η μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι υπόθεση «πλαισίων» και όχι μακροχρόνια στρατηγική προσπάθεια που απαιτεί όραμα, έμπνευση, χρήματα, θάρρος και συναίνεση. Τρίτον, γιατί εμποδίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα να μετατρέψει διατάξεις του νόμου όπως ο προγραμματισμός, η αξιολόγηση, η λογοδοσία σε δικά της εργαλεία που θα επιβάλλουν την αυτονομία και την απεξάρτηση των ΑΕΙ από τον κρατικο-κομματικό εγκλωβισμό. Τέταρτον, γιατί αφήνει στάσιμη την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στον στενό ορίζοντα που θέλησε και θέλει η κυβέρνηση, αντί να ανοίξουμε με δική μας πρωτοβουλία τολμηρότερα την ατζέντα μιας ουσιαστικότερης και δημοκρατικότερης μεταρρύθμισης.
Έτσι, αυτές οι λαθεμένες κομματικές και πολιτικές επιλογές έχουν καταντήσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο θλιβερή εξαίρεση στον ευρωπαϊκό χώρο. Όταν στις άλλες χώρες αναζητούν νέους δρόμους για τη γνώση και την έρευνα, εμείς κλείνουμε τα πανεπιστήμια για να μην ισχύσει η καθολική ψηφοφορία, για να μην γίνει μακροχρόνιος προγραμματισμός, για να μην γίνει αξιολόγηση, για να μην υπάρξει λογοδοσία στην κοινωνία.
Συνέπεια; Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Οι «έχοντες» δύνανται, οι «έχοντες λιγότερα» σφίγγονται για να δυνηθούν και οι «μη έχοντες» αποκλείονται.
Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες αυτές τις πρακτικές και τις δυνάμεις που τις υποστηρίζουν.
Καλούμε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τις οικογένειες και τους φορολογούμενους να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν όσους τις πράττουν και τις καλύπτουν.
Καλούμε τις πρυτανικές αρχές, όλους τους/τις συναδέλφους να υιοθετήσουν σθεναρή στάση αντίστασης στη βία και στις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Ήδη πολλά ακαδημαϊκά όργανα και σύλλογοι μελών ΔΕΠ σε Ιδρύματα και Σχολές υιοθετούν τέτοιες στάσεις αξιοπρέπειας, οι οποίες πρέπει να γενικευτούν και να γίνουν αδιαπραγμάτευτες.
Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια των συνδικαλιστικών παρατάξεων που αντιπολιτεύονται την σημερινή ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ αποκαλύπτοντας τις απίστευτες διαδικαστικές αυθαιρεσίες της, στους συλλόγους μελών ΔΕΠ που αρνούνται να γίνουν υποχείρια της κάθε μειοψηφίας.
Η «Πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου» καλεί τους/τις συναδέλφους που συμμερίστηκαν πέρσι τις ίδιες αγωνίες, να εντείνουν την παρουσία τους και τη δράση τους για την μεταρρύθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης.
Για να νικήσει η Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο και να ηττηθεί η βία και η αυθαιρεσία.
Για να κατακτήσουμε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα συνδυάζει την επιστημονική ποιότητα με τη δημοκρατική ηθική.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας
Αθήνα, 21/5/2008