Σάββατο, 12 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για όσα συνέβησαν το βράδυ των φοιτητικών εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

Η Πρωτοβουλία για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή εξωπανεπιστημιακών στοιχείων καθώς και τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν τη νύχτα των φοιτητικών εκλογών της 9ης Απριλίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία για την ανοχή που επιδεικνύουν οργανωμένες ομάδες της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Χαιρετίζει την υπεύθυνη αντίδραση των Πρυτανικών Αρχών και του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου που απέχουν τη Δευτέρα 14 Απριλίου από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την προσβολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας,. Καλεί τους συναδέλφους μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές σε όλα τα ιδρύματα της χώρας να μην επιτρέψουν να εγκατασταθεί η βία και η ανομία στα πανεπιστήμια. Να αντισταθούν στα προσχήματα που μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε αρένα ασυδοσίας και να υπερασπιστούν ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, χώρο έρευνας και παιδείας.

Για το τι συνέβη αυτή τη νύχτα, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, συνάδελφος Γρηγόρης Πραστάκος, έχει εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση την οποία δημοσιοποιούμε στον δικτυακό τόπο της Πρωτοβουλίας:

"Τη νύχτα της 9ης Απριλίου 2008, ημέρας των φοιτητικών εκλογών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και διεξαγόταν η καταμέτρηση των ψήφων από τους φοιτητές στο κεντρικό αμφιθέατρο, περί τα 30 άγνωστα άτομα που δεν είχαν σχέση με το Πανεπιστήμιο εισέβαλαν στον χώρο του και ανέβηκαν σε όροφο με γραφεία καθηγητών τα οποία παραβίασαν, βανδάλησαν και έκλεψαν. Ο νυχτοφύλακας του Πανεπιστημίου αντιλήφθηκε αμέσως τα άτομα αυτά και προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλοφορία τους μέσα στο κτίριο. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους αλλά και της επιθετικής τους συμπεριφοράς αναγκάσθηκε να ζητήσει επανειλημμένα βοήθεια από τους φοιτητές που ήταν παρόντες στην καταμέτρηση και οι οποίοι ήταν περισσότεροι από 500. Δυστυχώς οι φοιτητές επέδειξαν μια απαράδεκτη αδιαφορία να βοηθήσουν τον νυχτοφύλακα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του, τη στιγμή που η διαφύλαξη και προστασία των χώρων του Πανεπιστημίου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν δική τους ευθύνη δεδομένου ότι το Ίδρυμα έμεινε ανοιχτό όλη τη νύχτα αποκλειστικά λόγω των εκλογικών διαδικασιών. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ ενημερώθηκαν νωρίς το πρωί της 10ης Απριλίου και άμεσα, αφού έγινε επιτόπια εξέταση των ζημιών, επελήφθησαν της αποκατάστασης των φθορών και της εγκατάστασης προστατευτικών μέτρων. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ καταδικάζουν όλα αυτά τα φαινόμενα βίας και παραβίασης των πανεπιστημιακών χώρων που αποτελούν ουσιαστική παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και υπονόμευση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Επιπλέον θλίβοντα βαθειά που οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι είχαν την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη της προστασίας του Ιδρύματος τη συγκεκριμένη στιγμή, επέδειξαν μια αδικαιολόγητη αμέλεια στην ανάληψη των ευθυνών τους. Όσο και αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την θωράκιση του Πανεπιστημίου (και έχουμε δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά σε σιδεριές και άλλα μέτρα) πρέπει να καταλάβουμε ότι το κτίριο έχει εγγενείς αδυναμίες, δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε φρούριο και όλα τα μέτρα προστασίας του μπορεί επομένως να αποδειχθούν ανεπαρκή. Ο Σύλλογος Φοιτητών του ΟΠΑ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι φέρει ευθύνη για το γεγονός αυτό. Η φύλαξη του Πανεπιστημίου είναι ευθύνη όλων μας, και ειδικότερα των φοιτητών στις μέρες που μένει ανοικτό λόγω φοιτητικών εκδηλώσεων, οπότε έχουν αναλάβει και την τυπική ευθύνη για την προστασία του. Του θέματος θα επιληφθεί η επόμενη Σύγκλητος. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν στο μέλλον την πνευματική ηγεσία του τόπου, να επιδείξουν μεγαλύτερη συνέπεια στην ανάληψη των ευθυνών τους και να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην παρεμπόδιση πράξεων βίας και στην διασφάλιση της ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών."

Γρηγόριος Π. Πραστάκος
Πρύτανης

1 σχόλιο:

Periklis Nastos είπε...

Εγώ αναρωτιέμαι, πώς προκύπτει ότι τα «άγνωστα άτομα» που εισέβαλαν «δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο»; Αυτό το παραμύθι με τους «εξωσχολικούς» και «εξωπανεπιστημιακούς» πρέπει κάποτε να τελειώνει γιατί συμβάλλει στο κουκούλωμα των παρανομιών.

Κάποιος «ξένος» δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα γραφεία των καθηγητών και πού πρέπει α διαρρήξει για να κλέψει. Η αδιαφορία δε των φοιτητών να συμβάλλουν στην προστασία του Ιδρύματος, δείχνει ότι οι εισβολείς ήταν γνωστοί. Γι' αυτό δεν φοβήθηκαν αυτοί να δραστηριοποιηθούν χωρίς προφυλάξεις και φόβο από κάποια φωτογράφηση με κινητό κτλ.