Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
(Πηγή: ΑΠΕ) Με την ολοκλήρωση του νόμου-πλαισίου για την παιδεία, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για δύο συναφή ζητήματα που τελούν σε εκκρεμότητα - τα μεταπτυχιακά και την έρευνα - εντός της τετραετίας. Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στη βελτίωση της παιδείας, ενώ για την έρευνα θα διατεθούν εξάλλου περί τα 420 εκ.ευρω από το Δ΄ΚΠΣ.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ στο ερώτημα περί του αν η κυβέρνηση θα είναι δεκτική στις τροπολογίες που τυχόν υποβληθούν από Πανεπιστημιακούς κατά την Κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα, ο κ.Θ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση προσήλθε στη διαδικασία με πολύ καλή διάθεση, με διάλογο που απέφερε αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι η υπουργός Παιδείας θα κινηθεί στην ίδια λογική και στην υπόλοιπη Κοινοβουλευτική διαδικασία».
Ως προς τις αλλαγές «αποσύνδεσης του Λυκείου από το Παν/μιο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αυτή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση τόσο της Ανώτατης όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραπέμποντας ενδεικτικά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ ενός «ποιοτικότερου Λυκείου». Ο κ.Θ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προ διετίας κατήργησε τις εξετάσεις στη Β΄Λυκείου και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό κατευθύνεται «στην αυτονόμηση του Λυκείου - καθώς το Λύκειο πρέπει να αποκτήσει την αυταξία του. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική αυτονόμηση του Λυκείου από την γνωστή διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε παράλληλα, ότι «οι όποιες αλλαγές γίνουν και όταν γίνουν, θα είναι γνωστές στους μαθητές και τις οικογένειές τους πολύ νωρίτερα (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) ώστε να μην αιφνιδιαστούν. Αυτό το λέμε, διότι κατά την άποψή μας η Παιδεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται χάριν αιφνιδιασμού».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάργηση των εξετάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται άνευ εξετάσεων. Τα Παν/μια ορίζουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα και η βάση του 10 έγινε δεκτή ως μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως ότι όλοι θα μπαίνουν στο Παν/μιο ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που είχαν στο Λύκειο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος εξεταστικής διαδικασίας, διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο Παν/μιο που να μην ζητά από τους υποψήφιους φοιτητές του να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν «μετά από τις επόμενες εκλογές, αφού πιστεύουμε ότι θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση, και μετά από μακρύ διάλογο. Θα πρέπει δε, το κράτος να εγγυάται την αντικειμενικότητα των εξετάσεων».
Συμπερασματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο νόμος για την αξιολόγηση των Παν/μίων που έχει ψηφιστεί, ο νόμος-πλαίσιο, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, είναι «τα τέσσερα στοιχεία που ενισχύουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική προοπτική στα ελληνικά Παν/μια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου