Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007

"Συγχύσεις και αυταπάτες": Αποσπάσματα από άρθρο του συναδέλφου Χ. Ιορδάνογλου στα ΝΕΑ της περασμένης Παρασκευής

"Είναι φανερό ότι πίσω από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που στοίχισαν μιαν ακαδημαϊκή χρονιά υπάρχει μπόλικο άγχος και ανασφάλεια. Το ότι τα συναισθήματα αυτά μπλέχτηκαν με κάθε είδους πολιτικούς υπολογισμούς περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Οι φοιτητές έχουν πράγματι λόγους να ανησυχούν: βλέπουν τους αριθμούς τους να αυξάνονται δραματικά χωρίς ανάλογη αύξηση στις ευκαιρίες απασχόλησής τους.

Οι μεγάλοι αριθμοί, όντως, αλλάζουν τα δεδομένα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα πανεπιστήμιο που παίρνει μόνο την ελίτ της Μέσης Εκπαίδευσης δεν είναι το ίδιο πράγμα με ένα πανεπιστήμιο που παίρνει την πλειονότητα των αποφοίτων της. Οι μεγάλοι αριθμοί επηρεάζουν το πού μπαίνει ο πήχυς τόσο στη διδασκαλία όσο και στις εξετάσεις. Θέτουν εκ νέου ερωτήματα όπως τι σκοπούς υπηρετούν οι προπτυχιακές σπουδές και τι αποφοίτους καλούνται να παράγουν. Κυρίως, θέτουν το ζήτημα της απορρόφησης των πτυχιούχων. Το μαζικό πανεπιστήμιο, όμως, είναι μια αμετάστρεπτη πραγματικότητα. Υπάρχει γιατί αυτό θέλησε η ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημά μας είναι να λογαριαστούμε με τις συνέπειες.

Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό όταν μετατρέπουμε σύνθετα προβλήματα - που απαιτούν λεπτές διακρίσεις - σε συνθήματα. Ιδιαίτερα, όταν πολλά από αυτά χτυπούν τη λάθος πόρτα. Ας δούμε μερικά από τα συνθήματα των κινητοποιήσεων...".

Όλο το άρθρο στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, εδώ! Στείλτε τις δικές σας ιδέες να δημοσιευθούν στη σελίδα Θέσεων-Διαλόγου της Πρωτοβουλίας, σε ένα Word Document που να το κάνετε attached σε ένα e-mail με παραλήπτη εμάς: mailto:greek.academics.initiative ΑΤ gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: